Select Page

Η κετογονική δίαιτα ως θεραπεία στην αντίσταση της ινσουλίνης

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει παχυσαρκία. Συνδέεται άμεσα με τον διαβήτη τύπου ΙΙ δηλαδή τον διαβήτη των ενηλίκων.

Η βασική αιτία που η αντίσταση στην ινσουλίνη θα προκαλέσει παχυσαρκία άπτεται των φυσιολογικών βασικών λειτουργειών της ινσουλίνης. Μια βασική λειτουργία της ινσουλίνης είναι να προκαλεί λιπο-γένεση. Η χρόνια λοιπόν δράση της αυξημένης ινσουλίνης στον οργανισμό θα προκαλέσει παχυσαρκία και μάλιστα μια παχυσαρκία πολύ ανθεκτική στο αδυνάτισμα. Οι δίαιτες τύπου κλασική διατροφή δεν ευδοκιμούν ως θεραπευτικό μέσω στο αδυνάτισμα της παχυσαρκίας με αντίσταση στην ινσουλίνη. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν, ως βάση της διατροφικής πυραμίδας τους, πολλούς υδατάνθρακες (είτε αυτοί είναι καλοί είτε κακοί).

Μια κετογονική δίαιτα φαίνεται εδώ ότι μπορεί να είναι η λύση στο αδυνάτισμα αλλά και όχι μόνο. Μπορεί να βελτιώσει την προ-διαβητική ή διαβητική κατάσταση του ατόμου. Στην κετογονική δίαιτα τα επίπεδα υδατάνθρακα που προσλαμβάνονται είναι σχεδόν μηδενικά και τα επίπεδα ινσουλίνης τείνουν στις βασικές τους τιμές με αποτέλεσμα την μείωση της λιπογένεσης. Αυτή η δράση όμως αφορά την από εδώ και πέρα λιπογένεση. Η κετογονική δίαιτα όμως που ως κύρια δράση της έχει την καύση λίπους, δίνει το τέλειο δραστικό συνδυασμό για το αδυνάτισμα.

Πάντα όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κετογονική δίαιτα δεν είναι μια δίαιτα που εφαρμόζεται ως τρόπος ζωής και ότι χρειάζεται ειδικό ιατρό για την εφαρμογή και την παρακολούθησή της. Καθώς επίσης και ενημέρωση γιατί υπάρχουν αρκετά είδη κετογονικής δίαιτας ή KETO διατροφής.